4 redenen waarom je in 2023 absoluut nog voor zonnepanelen móét kiezen

27/06/2023

Share

Dit jaar geniet je nog van 6% btw in plaats van 21%, tot € 750 premie op je zonnepanelen, én een belastingvermindering van 30% op laadpalen. En last but not least, binnen de 8 weken na ondertekening van de offerte komen we je zonnepanelen installeren. Redenen genoeg dus om nog dit jaar voor zonnepanelen en een laadpaal te kiezen! Vanaf 1 januari 2024 verdwijnen een heel pak van deze voordelen, wees er dus spoedig bij. Waar wacht je nog op?

 

Er is nog een 5e reden, want wist je dat je ook kan besparen op je energiefactuur? Ontdek er alles over onderaan dit artikel.

 

 

Reden 1: 6% btw op zonnepanelen en omvormer

 

Vorig jaar verlaagde niet enkel het btw-tarief op elektriciteit en gas, ook op de installatie van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen betaalde je slechts 6% in plaats van 21% btw. En dat is een fikse korting als je het even uitrekent.

 

Dat cadeautje van de overheid loopt echter op zijn einde, maar het is gelukkig nog niet te laat. Nog tot en met 31 december 2023 geniet je van het verlaagde btw-tarief voor je zonnepanelen, vanaf 2024 gaat de btw weer omhoog.

 

We maken het graag concreet met een rekenvoorbeeld. We nemen 16 zonnepanelen met een jaarverbruik van 5.000 kWh als basis, wat een standaardsituatie is voor een gemiddeld gezin.

 

 

BTW 21%

BTW 6%

Je bespaart

 Adviesprijs

€ 11.529,17

 

€ 10.099,93

 

€ 1.429,24

 Premie    zonnepanelen

 

 

€ 750

 

 

€ 750

 

 

 

Netto-investering

 

€10.779,17

 

€ 9.349,93

 

€ 1.429,24

 

Gemiddelde maandelijkse besparing per jaar

(op 25 jaar)     

 

€ 1.405,99

 

€ 1.670,68

 

€ 264,69

 

Totale besparing na 25 jaar

 

€ 35.149,75

 

€ 41.766,90

 

€ 6.627,15

 

Terugverdientijd

 

10 jaar

8 jaar

2 jaar

 

Reden 2: Tot € 750 premie van Fluvius

 

Investeren in zonnepanelen was nooit interessanter dan nu. Zonnepanelen zijn altijd een slimme investering. Want zo bespaar je op je energiefactuur en verdien je je installatie binnen 8 tot 10 jaar terug. Als je weet dat zonnepanelen minstens 25 jaar lang meegaan, dan is de rekensom snel gemaakt. Vlaanderen wil de investering in zonnepanelen actief promoten dankzij steunmaatregelen waar ook jij gebruik van kan maken.

 

Sinds 1 januari 2021 kent Fluvius een eenmalige premie toe aan particulieren met een nieuwe zonnepaneleninstallatie. Er zijn – zoals altijd met subsidies – enkele voorwaarden aan verbonden. De premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen (niet op het vermogen van de omvormer).

 

Let erop dat het wel degelijk om een compleet nieuwe installatie gaat, en niet over de uitbreiding van je bestaande zonnepaneleninstallatie. Wil je graag nog eens alles doornemen? Check de site van Fluvius hier.

 

Hoe vraag ik mijn premie aan?

Dat kan gemakkelijk online, via de website van Fluvius. Dit dien je te doen nadat de werken zijn afgerond, en binnen de 90 dagen na indienstname van je installatie. De premie zal worden toegekend nadat je digitale meter geplaatst is, mocht je daarover nog niet beschikken.

 

 

Reden 3: -30% btw op laadpalen

 

Niet alleen voor zonnepanelen kan je genieten van subsidies, ook voor laadpalen. Kies je voor augustus 2024 nog voor een laadpaal, dan kan je rekenen op een fikse belastingvermindering. In 2023 is dat nog 30%, in 2024 wordt het verlaagd naar 15%. De premie zal maximaal € 1.800 per laadpaal en per persoon bedragen.

 

Ook hier zijn enkele voorwaarden aan verbonden die je best eens op voorhand doorneemt.

 

 

Reden 4: Bliksemsnelle installatie binnen de 8 weken

 

Eens je de beslissing genomen hebt om zonnepanelen te leggen op je dak, dan wil je er ook zo snel mogelijk van genieten. Dankzij Earth is dat nu mogelijk, binnen de 8 weken na het ondertekenen van de offerte komen we je zonnepanelen installeren.

 

Dit is echt bliksemsnel.

 

Conclusie: Ga dit jaar nog voor zonnepanelen en geniet van de vele voordelen!

 

Investeren in zonnepanelen is dit jaar absoluut de moeite waard! Je geniet nog van het verlaagde btw-tarief van 6% én van een premie van maar liefst € 750. Ook je laadpaal kopen in 2023 loont de moeite dankzij maar liefst 30% belastingvermindering.

 

En als kers op de taart? Je zonnepanelen van Earth worden 8 weken na het ondertekenen van je offerte geplaatst. Waar wacht je nog op? Vraag hier je offerte aan!

 

Investeren in zonnepanelen is echter niet het eindpunt, je kan nóg besparen op je energiefactuur. Alle zonne-energie die je niet verbruikt injecteer je in het net, daar krijg je ook een gunstige vergoeding voor. Maar het kan nog beter.

 

Want wist je dat 80% van de Belgen (bijna) nooit veranderen van energieleverancier? En dus waarschijnlijk te veel betalen voor hun energie? Gaele kan je hierbij helpen.

 

Gaele klanten bespaarden in 2022 gemiddeld 240€ per jaar op hun energiefactuur. Zonder daarvoor iets te doen. We nemen alles van je over, van A tot Z.

 

Registreer snel en start binnenkort met besparen.

Gaele is volledig gratis – waar wacht je nog op? Je hebt niets te verliezen.

Share