AZ Zeno Knokke-Heist goed op weg om duurzaamste ziekenhuis van België te worden

22/06/2023

Share

 

Persbericht 15/06/2023

 

Woensdag 14 juni stelde AZ Zeno in Knokke haar investeringsplannen voor om de ambitie waar te maken om op korte termijn het duurzaamste ziekenhuis van België te worden. Daarmee willen ze beter doen dan wat Europa van de zorgsector verwacht. Dat alles past in een duidelijk omschreven “people, profit, planet” plan.

 

In deze eerste afgewerkte fase zal men voor 25% kunnen voorzien in eigen energie. Op termijn zal dat 43% worden.

 

 

 

4 projecten rond duurzame energie

 

Niet minder dan 3 van de 4 projecten op korte termijn werden woensdag 14 juni bekendgemaakt naar aanleiding van de voorstelling van de samenwerking met zonnepanelen expert Earth in Knokke.

 

“Met het tropische weer van de afgelopen dagen konden we

zelfs 100% autonoom draaien gedurende 45 minuten.", vertelde algemeen directeur Mevr. Patrice Buyck.

 

“Zonne-energie neemt een steeds groter aandeel in van onze energiebevoorrading en kan onze energiefactuur drastisch beperken. Gezondheidszorg vraagt immers bijzonder veel energie. Deze investeringen in groene energie passen volledig in de duurzame ambities van AZ Zeno”.

 

Dit project is een mooie samenwerking tussen duurzame energiespecialist Earth en het innovatieve AZ Zeno in Knokke, dat bekend staat om zijn moderne aanpak en efficiënt beheer.

 

 

 

Samenwerking AZ Zeno, Earth en Ingenium

 

Luc Demeyere, CEO bij Earth (Gridlink) had het over een uiterst vruchtbare samenwerking die mooi symbool staat voor hoe de zorgsector meer en meer oog heeft voor duurzame en financiële argumenten.

 

“We gaan naar een maatschappij waar de energiebevoorrading zal samengesteld zijn uit verschillende bronnen. AZ Zeno beschikt over een heldere langetermijnvisie op duurzaamheid. De ruim 1.200 zonnepanelen zijn daar een exponent van, aangezien de duurzame ambities van het ziekenhuis veel verder reiken dan enkel zonnepanelen. Earth is kind aan huis in de zorgsector met verschillende woonzorgcentra en ziekenhuizen die eveneens de duurzame energieswitch gemaakt hebben. Het project van AZ Zeno is een prachtig voorbeeld van hoe zorgsector en industrie hand in hand kunnen gaan”.

 

 

Dat het financiële een rol speelt werd vanmorgen ook niet ontkend: de energiefactuur steeg voor AZ Zeno tussen 2020 en 2023 van 1 naar 5 miljoen op jaarbasis.

 

“Die vervijfvoudiging is een heel concreet cijfer voor ons ziekenhuis en meteen een groot budget dat niet aan zorg kan besteed worden. Dat is niet houdbaar. Investeren in duurzaamheid is dan ook een ecologische, maatschappelijke én financiële strategie. Dat zorgt ervoor dat we stilaan het meest duurzame ziekenhuis van België zijn. We gaan door op dit elan want nog dit jaar lanceren we twee gelijkaardige projecten om nog verder op deze weg te gaan”, gaf dhr. Jo Dendauw aan, facilitair directeur van ziekenhuis AZ Zeno.

 

Deze succesvolle samenwerking geeft meteen ook een positieve concrete invulling aan hoe omgaan met transitie naar duurzame energie: het belang van impact, de pragmatische aanpak van Earth en de wil om technologie te combineren tussen klassieke en hernieuwbare energiebronnen.

 

Earth bestaat 10 jaar in oktober 2023, en draait ondertussen 100 miljoen euro omzet in 5 landen. In 2023 staan er reeds 150.000 zonnepanelen in order in België. De Federale Participatie Maatschappij FPIM investeert sinds begin 2023 mee in Earth.

 

Share