Laadpalen verplicht op parkeerterrein van bestaande gebouwen

21/11/2023

Share

Werd voor jouw gebouw een omgevingsvergunning voor nieuwbouw of voor ingrijpende renovatie aangevraagd na 11 maart 2021? Dan zijn er nieuwe regels van kracht voor de installatie van oplaadpunten voor elektrische wagens op jouw parkeerterrein. Vanaf 2025 worden deze regels nog uitgebreid: ook eigenaars van bestaande gebouwen zullen verplicht worden om oplaadpunten te installeren op hun parking. We sommen de vereisten even voor je op. Deze verplichtingen komen er als gevolg van de omzetting van de Europese richtlijn over de energieprestatie van gebouwen. Ze zijn noodzakelijk om de transitie naar zero-emissie-transport te ondersteunen.

 

 

Nieuwbouw

(omgevingsvergunning 
sinds 11 maart 2021)

Ingrijpende renovatie

(omgevingsvergunning 
sinds 11 maart 2021)

Bestaande gebouwen

(vanaf 2025)

Woon-
gebouwen

Parkeerterrein met 2 of meer 
parkeerplaatsen: laadinfrastructuur 
verplicht voor elke parkeerplaats

Parkeerterrein met meer 
dan 10 
parkeerplaatsen: 
laadinfrastructuur verplicht  
voor elke parkeerplaats

Geen verplichtingen

Niet-
woongebouwen   

Parkeerterrein met meer dan 10 parkeerplaatsen:

minstens 2 oplaadpunten,

én laadinfrastructuur voor 1 op 4 parkeerplaatsen.

Parkeerterrein met meer 
dan 20 
parkeerplaatsen:  
minstens 2 oplaadpunten

Bron: Verplichtingen voor laadpunten bij parkings. (n.d.). www.vlaanderen.be. https://www.vlaanderen.be/een-elektrische-wagen-laden/verplichtingen-voor-laadpunten-bij-parkings

 

 

Nieuwbouw + ingrijpende renovatie

 

Eigenaars die een vergunning voor nieuwbouw of renovatie hebben aangevraagd sinds 11 maart 2021 zijn aan enkele voorwaarden verbonden. Parkeerterreinen met meer dan 10 parkeerplaatsen moeten over minimaal 2 laadpunten beschikken. Bovendien moet je leidingen of goten voor elektrische kabels voorzien voor een laadinfrastructuur voor 1 op 4 parkeerplaatsen, om later nog meer laadpalen te kunnen installeren.

 

 

Bestaande gebouwen

 

Voor bestaande gebouwen is er nog tijd tot 1 januari 2025 om minimaal 2 laadpalen te voorzien. Dit geldt voor gebouwen met meer dan 20 parkeerplaatsen.

 

Een ‘ingrijpende renovatie’ is – specifiek in het kader van elektromobiliteit – de renovatie van een gebouw of parkeergebouw, waarbij meer dan 25% van de oppervlakte van de bouwschil een renovatie ondergaat.

 

Graag advies over welk type laadpalen je best voorziet? Of over hoe je helemaal aan deze verplichtingen kan voldoen? Schakel Earth in, wij staan je graag bij.

Share