05/03/2024
Door de energiecrisis nam de vraag naar zonnepanelen toe. Bovendien konden consumenten via een Vlaamse premie een deel van de aankoopprijs van zonnepanelen terugbetaald krijgen. De premie kon vorig jaar afhankelijk van de omvang van de installatie nog oplopen tot 750 euro. Voor een aantal mensen was het wegvallen van de premie vanaf 2024 een reden om versneld zonnepanelen op hun dak te laten leggen.
‘De daling van de vraag viel samen met de daling van de energieprijzen’, zegt Luc Demeyere, CEO van de energiemakelaar en zonnepanelenspecialist Enbro/Earth. ‘De sense of urgency is bij velen weggevallen. Uiteraard zal het schrappen van de premie ook een rol hebben gespeeld, maar doorslaggevend was dat niet.’
China
Voor de oorzaak van het overaanbod van zonnepanelen op de Europese markt moeten we naar China kijken. Dat land dreef in de voorbije jaren de productie van zonnepanelen op, maar door de slabakkende economie vonden de producenten niet voldoende kopers meer op de lokale markt. De overschotten werden op grote schaal naar Europa verscheept.
‘Naast het mechanisme van vraag en aanbod spelen ook de dalende grondstoffenprijzen en zeer zeker ook de gedaalde transportprijzen een rol’, beklemtoont Demeyere. ‘De kostprijs voor het vervoeren van een 40 voetcontainer bedraagt nog een derde van de prijs in 2022.’
Het samenspel van al die economische factoren maakt dat de kostprijs van een wattpiek (wp) - de eenheid waarin het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt - op dit moment 1,20 euro bedraagt. In augustus van vorig jaar was dat nog 1,55 euro. Voor een installatie van 16 panelen met een vermogen van 430 wp elk betekent dat een totale aanschafprijs van 8.256 euro, tegenover 10.664 euro anderhalf jaar geleden. ‘We denken dat de prijzen nu op een dieptepunt zitten’, zegt Demeyere. ‘Op het prijskaartje van de plaatsing zit alvast geen rek meer.’
Kostprijs zonnestroom
Volgens een simulatie van Enbro/Earth is door de dalende prijzen de elektriciteit die zonnepanelen produceren nog nooit zo goedkoop geweest. Die simulatie berekent de Levelized Cost of Electricity (LCoE), met andere woorden de gemiddelde kostprijs van de elektriciteit die een generator - in dit geval zonnepanelen - opwekt gedurende de volledige gebruiksperiode.
In augustus vorig jaar bedroeg die LCoE 0,121 euro per kilowattuur, terwijl dat op dit moment nog slechts 0,094 euro is. Ter vergelijking: momenteel kost een kilowattuur stroom van het net gemiddeld 0,29 euro.
Bron artikel: De Tijd
Credits journalist: DIRK SELLESLAGH
Earth is jouw partner voor studie, advies en realisatie van groene energieoplossingen. We zetten de onuitputtelijke energie van de zon in om jouw woning of gebouw te voorzien van elektriciteit.
© Earth - BE 0680.547.149 - Privacy Policy - Algemene voorwaarden