Persbericht: Waalse primeur: Sparki opent twee ultrasnelle laadstations van 720 kWh bij het nieuwe FrunPark in Châtelineau

03/06/2024

Een station met 8 supersnelle laadpunten: een première in België

Sparki is best trots op de opening van het eerste supersnelle laadstation in Wallonië.  Het station heeft een capaciteit van 720 kWh en bestaat uit 2 laadpalen met telkens 4 laadpunten, waardoor in totaal 8 voertuigen gelijktijdig kunnen opladen. De Waalse opening is een volgende stap in het strategische ontwikkelingsplan van Sparki dat het grootste netwerk van ultrasnelle laders in België wil uitrollen. De start-up investeert 100 miljoen euro om zijn netwerk tegen eind 2025 uit te breiden tot 600 supersnelle laadpalen.  

 

"Wij mikken op een volledige dekking van België, wat Sparki onderscheidt van andere spelers die 100 of misschien 200 laadpalen installeren. Onze ambitie is om 600 laadstations te installeren tegen eind 2025, verspreid over het hele Belgische grondgebied. Dat levert puur gebruiksgemak op, zowel voor de eindgebruiker als voor de fleetmanager, die met 1 Sparki-pas de wensen van alle gebruikers kan vervullen”, aldus Peter Buyckx, CEO van Sparki.


Snelladen tijdens het shoppen

 

De ultrasnellaadstations van Sparki zijn te vinden op strategische toplocaties, vlak bij drukke invalswegen, grote tankstations en populaire winkelcentra. Ook het nieuwe laadstation in het retailpark Frunpark past perfect binnen deze strategie. FrunPark ligt langs de R3 rond Charleroi, is vlot toegankelijk en trekt maandelijks duizenden bezoekers aan.

 

Ook staatssecretaris voor Relance & Strategische Investeringen Thomas Dermine is blij met de komst van Sparki, dat nu al duurzame laadoplossingen biedt voor toekomstige generaties. “In het kader van het Europees herstelplan neemt Wallonië het voortouw in de energietransitie. Onder onze coördinatie, verwachten we een exponentiële groei van het gebruik van elektrische voertuigen, waardoor het essentieel wordt om talrijke oplaadpunten te installeren in het hele gewest. Dankzij het herstelplan zullen er tegen 2026 niet minder dan 68.500 oplaadpunten geïnstalleerd zijn. Dit ambitieuze initiatief wordt mogelijk gemaakt door de gezamenlijke steun van belangrijke partners: Sparki, Ethias en Wallonie Entreprendre. Samen duwen we Wallonië naar een CO2-arme mobiliteit en een duurzamere toekomst”, aldus Thomas Dermine. 

 

Philippe Henry, minister van Klimaat, Energie, Mobiliteit en Infrastructuur voegt hieraan toe: “Onze toekomstige energie zal koolstofvrij zijn, met veel minder afhankelijkheid van energie die van ver komt en met meer autonomie. Energie zal naar ons toe komen in meer moderne vormen.  Deze elektrische toekomst is er al.  In dit geval, dankzij de visionaire dynamiek van de privésector, ontwikkelen de snellaadstations zich ultrasnel in het Waalse Gewest. Proficiat aan diegenen zoals Sparki die elke dag opnieuw bijdragen aan onze energietransitie.”

 

 

Uitrol van het Sparki laadnetwerk in Wallonië

 

Sparki verwacht de komende 3 jaar een flinke groei in elektrisch rijden en laden in Wallonië, en daarom focust de operator sinds 2024 op de uitrol van zijn Waalse netwerk. Na Châtelineau en Gembloux volgen er nog laadstations in Ciney, Auvelais, Flemalle, Marche en Famenne, Libramont, Dinant, Gosselies en de rand van Luik. Die groeispurt is vooral mogelijk dankzij investeerders Gridlink, Ethias en Wallonie Enterprendre (WE), die samen 24 miljoen injecteren in Sparki. 


Het publieke investeringsfonds WE bevordert de ondernemingsgeest in Wallonië en biedt financiële ondersteuning aan innovatieve en duurzame ondernemingen zoals Sparki. Ethias versterkt via de investering in Sparki zijn strategie van verantwoord investeren in de Belgische energietransitie.

 

Olivier BOUCHAT, directielid van Wallonie Entreprendre: “WE wil een zo groot mogelijk aantal C02-vrije oplossingen in Wallonië ondersteunen. Naast onze investeringen in bijvoorbeeld offshore windparken, windturbines op het vasteland, zonnepaneelcentrales, batterijparken voor energieopslag, groene waterstof en biomethanisatie willen we ook laadpaaloperators steunen. Sparki viel op door zijn focus op ultra fast-charging (UFC), zijn competenties, visie en voortdurende zoektocht naar innovatie. Voor ons is het logisch om de ontwikkeling van deze elektrische infrastructuur in Wallonië te helpen versnellen. Met Sparki steunen we, samen met andere solide partners, groene mobiliteit en daarmee ook de energietransitie.”

 

Joris Laenen, Chief Investment & Life Officer bij Ethias: “Vorige maand kondigden wij onze investering in Sparki aan, die we steunen in zijn streven om de Belgische voortrekker te worden in ultrasnel laadpalen. We zijn blij dat we, amper enkele weken na die aankondiging, het eerste ultrasnelle laadstation in Wallonië inhuldigen en op die manier de transitie naar een groenere elektrische mobiliteit in België helpen versnellen.” 

 

 

Luc Demeyere, CEO van GRIDLINK : “De uitdaging waar we voor staan is niet alleen operationeel en commercieel, maar ook financieel. Het investeringsplan van meer dan 100 miljoen euro is enorm. Het vertrouwen van sterke, betrouwbare partners zoals Ethias en WE, die geloven in ons project en in de teams die het zullen uitvoeren, is een fantastische stimulans voor ons. Met hun hulp heeft Sparki alle troeven in handen om zijn ambitieuze plannen te realiseren. We zijn dan ook erg dankbaar voor hun steun.”

 

 

Contacten

ETHIAS – Serge Jacobs - +32 475 98 31 37- press@ethias.be

WALLONIE ENTREPRENDRE - Nathalie Lafontaine - +32 476 93 3849 - nathalie.lafontaine@wallonie-entreprendre.be  
GRIDLINK - Bart Vandesompele (PR) - +32 485 20 02 01 - bart@thecontentmakers.com / Luc Demeyere (CEO) - +32 475 80 88 03 - luc.demeyere@enbro.com

SPARKI - Gunther De Backer (PR) - +32 475 90 39 09 - gunther@backstagecom.be


 

Over Sparki

Sparki is een snelgroeiende Belgische laadpaaloperator die de weg wil effenen voor duurzame mobiliteit voor toekomstige generaties. Wij zetten in op innovatie en spitstechnologie, waardoor klanten ultrasnel kunnen opladen: tot 100 km in 5 minuten. Op dit moment hebben we al meer dan 50 operationele laadstations of 200 laadpunten en ons doel is het krachtigste en betrouwbaarste netwerk van ultrasnelle laders in België uit te bouwen. Tegen 2025 zal het Sparki-netwerk meer dan 1.200 laadpunten tellen, verspreid over 300 locaties. Deze AAA-locaties zijn strategisch gekozen, dicht bij belangrijke verkeersaders, drukke tankstations en grote winkelcentra.
 

 

Over ETHIAS

Ethias is de derde verzekeraar Leven en Niet-Leven in België. Ethias wordt erkend voor zijn uniek bedrijfsmodel dat stoelt op directe, digitale en publieke diensten, de inzet van 1.900 medewerkers, het vertrouwen van de klanten (1.180.257 klanten Particulieren en 43.283 klanten Collectiviteiten & Ondernemingen), de steun van zijn aandeelhouders, meer dan 100 jaar ervaring en een stevige financiële basis. Uitgaande van een solide groepsstrategie innoveert Ethias voortdurend om waarde te creëren en te voldoen aan de behoeften van morgen via ecosystemen in domeinen als gezondheid, mobiliteit en huisvesting. Met zijn fygitale aanpak en maatschappelijke verantwoordelijkheid wil Ethias niet alleen een verzekeraar zijn, maar een partner voor elke dag en toegankelijk voor iedereen.  Onze missie: de verzekering vereenvoudigen om u zekerheid, gemoedsrust en ondernemingsvrijheid te bieden, met innovatieve producten en diensten. Als partner van uw dagelijkse leven stellen wij onze expertise en ons dynamisme tot uw dienst.

 

Over Wallonie Entreprendre

Wallonie Entreprendre is de economische en financiële tool in dienst van Waalse ondernemingen. WE reikt de middelen aan die nodig zijn voor de ontwikkeling van de economische activiteit binnen diverse sectoren, zoals agrovoeding, biotech, deeptech en ook de energiesector. De investeringen en financieringen van WE zijn altijd gericht op de creatie, de groei, de overdracht of de heropleving van ondernemingen. WE waakt over de naleving van de maatschappelijke en ecologische normen en pleit voor een duurzame en circulaire economische aanpak.

 

Over Gridlink

Gridlink, de holdingmaatschappij die de energiebedrijven Enbro, Earth en Gaele overkoepelt, biedt sinds 2013 een volwaardig dienstenpakket van energieadvies en -oplossingen aan uiteenlopende klanten. De doelgroep is zeer breed, van particulieren en kmo’s tot industrie en overheid. 

 

Honderdduizenden Europese klanten vertrouwen op Enbro en Gaele als een betrouwbare partner die hen de complexiteit van het energiebeheer uit handen neemt, zodat ze kunnen focussen op hun kernactiviteiten. Met Earth richt Gridlink zich ook op duurzame energieoplossingen zoals zonnepanelen, batterijen en oplaadinfrastructuren met Sparki. Gridlink staat voor hoogwaardige energieoplossingen en fungeert als een betrouwbare partner in het begeleiden van haar klanten naar een duurzamere toekomst.

 

Begin 2023 verwierf de SFPIM een belang in Gridlink.

Share