FPIM investeert in de energietransitie via ENBRO & EARTH

04/02/2023

Share

SFPIM, het Belgische Sovereign Wealth Fund investeert in GRIDLINK, de overkoepelende holding boven ENBRO, de grootste Europese energiemakelaar en EARTH, een snel groeiende solar installateur. SFPIM verwerft ongeveer 1/3 van de aandelen.

 

Energie- en klimaattransitie zijn domeinen waar SFPIM zeer sterk op focust. De brede kennis van de energiesector in al haar geledingen, de zeer ruime klantenbasis en de duidelijke link die wordt gelegd tussen het energiedossier en de uitrol van duurzame oplossingen gaven de doorslag om in GRIDLINK te investeren.

 

GRIDLINK

 

GRIDLINK is samengesteld uit ENBRO, een West-Vlaamse energiemakelaar die in 2018 werd uitgebreid met EARTH als installatiebedrijf voor zonnepanelen en batterijen. Van bij de start wordt de groep geleid door co-CEO’s Stijn Rigolle en Luc Demeyere. De verschillende bedrijven binnen de GRIDLINK-holding moeten, voor zowel B2B, B2C als de overheid, op basis van juist gemonitorde energiekosten bijkomende duurzame oplossingen voorstellen en uitrollen. Binnen de holding is daartoe niet enkel de technische knowhow aanwezig maar ook de onontbeerlijke commerciële slagkracht. Geconsolideerd realiseerde de groep in 2022 een omzet van € 50.000.000 met een EBITDA van € 6.000.000. Het verse kapitaal, gekoppeld aan de uitgebreide ervaring moet de steile internationale ambities van de groep waarmaken.

 

"In bijna 10 jaar tijd hebben we een mooi bedrijf opgebouwd met een internationale impact op de belangrijke energiemarkt. Het vertrouwen van SFPIM zal ons in staat stellen onze teams te versterken en versneld onze steile ambities waar te maken. De uitdagingen in de markt zijn enorm en GRIDLINK wil en zal daarin een cruciale rol spelen." LUC DEMEYERE, CEO ENBRO/EARTH

 

ENBRO

 

ENBRO startte in 2013 als klassieke energiemakelaar waarbij het door het bundelen van volumes en verbruiksprofielen betere energiecontracten voor haar klanten negotieerde. Vandaag ligt de focus op de volledige begeleiding van het energiedossier van de klant. Sinds de oprichting werden daarbij al ruim 60.000 bedrijven geholpen. Via Gaele worden vandaag ook meer dan 50.000 particuliere aansluitingen volledig ontzorgd.

 

De internationalisering startte in 2018 met de oprichting van ENBRO FRANCE. Ondertussen wordt de Franse markt vanuit 5 regionale kantoren bewerkt. Begin 2020 werd een Duitse collega – ondertussen Enbro GmbH – uit Sontra in de buurt van Kassel overgenomen. Enbro GmbH is ook actief in Oostenrijk en Polen. ENBRO negotieert binnen de groep maar liefst 250.000 energiecontracten per jaar en is daarmee met afstand de grootste energiemakelaar van Europa.

 

"SFPIM is verheugd om toe te treden tot het aandeelhouderschap van GRIDLINK en zo de verdere groei te ondersteunen. Ondernemingen als GRIDLINK zullen een belangrijke rol spelen bij de uitrol van zonne-energie, batterijen en laadinfrastructuur. Deze investering past dan ook perfect bij de ambitie van SFPIM om het Belgische ecosysteem rond energie(transitie) te versterken en verder uit te bouwen." LEON CAPPAERT, INVESTMENT MANAGER BIJ SFPIM

EARTH

 

Vanuit de analyses van de energiedossiers van de ENBRO-klanten ontstond een advies naar investeringen in hernieuwbare energie. Daarbij is solar, zeker vandaag, vanzelfsprekend. Die hernieuwbare investeringen juist dimensioneren op basis van correct genegotieerde energietarieven triggerde de beslissing om EARTH op te starten. Vandaag is EARTH een belangrijke speler op de Belgische solarmarkt zowel voor B2C, B2B als voor de overheid. In 2022 installeerde EARTH meer dan 40 MWp. EARTH was de eerste om ook voor particulieren een huurmodel voor zonnepanelen aan te bieden. Ook voor B2B zijn er verschillende SPV’s om een derde partij financiering op te tuigen. EARTH is sinds kort ook actief in Frankrijk en Duitsland.

 

FPIM

 

SFPIM is het ‘Sovereign Wealth Fund’ van België. Ze wil een betrouwbare partner zijn voor Belgische bedrijven, zowel kmo’s als scale-ups, en ze helpen uitgroeien tot een referentie in hun sector door ‘smart capital solutions’ aan te bieden. De FPIM speelt ook een belangrijke rol in de stabiliteit van de Belgische economie op lange termijn, door bij te dragen tot de verankering van strategische activa in zowel beloftevolle als gevestigde ondernemingen of ecosystemen.

 

Credits foto: De Tijd - ©jonas lampens - Stijn Rigolle en Luc Demeyere, co-CEO’s.

Share