Thuisbatterij: voordelig of niet?

24/03/2023

Share

Thuisbatterijen staan al lang ter discussie: zijn ze rendabel of niet? Laat ons zeggen dat de invoering van het capaciteitstarief wel eens voor een stroomversnelling voor de thuisbatterij kan zorgen. 

 

 

Invoer capaciteitstarief

 

Het capaciteitstarief zorgt ervoor dat we met zijn allen nog bewuster gaan nadenken over ons elektriciteitsverbruik. We zijn het al zo lang gewoon dat we om 21 uur alle toestellen in gang steken, want ja: nachttarief is voordeliger! Maar nu word je dus gestraft als je alles tegelijk laat draaien. Dat zorgt voor pieken op het net, en ons elektriciteitsnet kan die pieken niet langer optimaal dragen.

 

 

Zelfconsumptie hoger 

 

De oplossing? Zoveel mogelijk energie van je zonnepanelen gebruiken. Dat heeft de energiecrisis ons ondertussen wel geleerd. Maar uiteraard verbruik je ’s avonds ook energie. Denk maar aan je kooksessie: gebruik je je inductieplaat, oven, microgolfoven en friteuse of airfryer wel eens tegelijk? Ja toch? En wat als je partner of kinderen ook op dat tijdstip willen douchen of de televisie of computer inpalmen? Ook dat kan voor pieken in je verbruik zorgen.

 

Het is donker en je zonnepanelen wekken niets meer op, dan vang je dat perfect op met een thuisbatterij. Een gemiddeld gezin verbruikt zo’n 30 tot 40% van zijn zelfopgewekte energie. Dan blijft nog zo’n 60% over, die op het net verdwijnt en waar jij niets aan hebt. Met een thuisbatterij sla je die extra energie op om later te verbruiken wanneer je zonnepanelen niet meer produceren. 

 

 

Rendabele combinatie

 

De combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij wordt dus alsmaar interessanter. Of een thuisbatterij in jouw geval rendabel is, hangt af van enkele factoren: de opbrengst van je zonnepanelen, hoeveel je zelf verbruikt, de aankoopprijs en capaciteit van de thuisbatterij … Bij Earth maken we die berekening voor jou. Doe hier je aanvraag, zo bekijken we wat voor jou voordelig is.

Share