Wat is zonne-energie en hoe werkt het?

12/07/2022

Share

Dat zonne-energie afkomstig is van de zon, dat weten we ondertussen wel allemaal. Maar hoe zet je de kracht van de zon om in hernieuwbare energie? 

 

Fotovoltaïsche cellen of PV-cellen

 

Om te weten hoe je elektriciteit opwekt via zonnepanelen, beginnen we met hoe een zonnepaneel precies in elkaar zit. Een zonnepaneel bestaat eigenlijk uit afzonderlijke zonnecellen, ook wel fotovoltaïsche cellen of PV-cellen genoemd. Elke zonnecel bestaat uit twee lagen silicium. Dit materiaal geleidt stroom als er licht op valt. 

 

Elektronen zorgen voor stroom

 

Wanneer de zon schijnt, geeft ze energie en warmte af, die opgevangen worden door de zonnecellen. Zodra er zonlicht valt op de zonnecellen komen er elektronen vrij. In die zonnecellen ontstaat dan een elektrische stroom tussen de twee lagen silicum die met elkaar verbonden zijn via stroomgeleiders. Dat noemen we gelijkstroom.

 

Omvormer zet stroom om

 

Daarna is het de beurt van je omvormer. Die zet de opgevangen stroom namelijk om in wisselstroom. Dat is het type stroom dat ook uit je stopcontacten komt. De omvormer zal na het omzetten van de stroom elektriciteit naar je aangesloten apparaten sturen, opslaan in je batterij of naar het net sturen. 

 

Liever weten hoeveel je kan besparen?

 

Wil je liever weten hoeveel je kan besparen met zonnepanelen in plaats van de werking ervan te doorgronden? We begrijpen je volledig! Dien vrijblijvend je aanvraag in. 

Share