Wat zijn de voordelen van elektrische bedrijfswagens?

24/03/2023

Share

Sinds dit jaar moeten alle nieuwe bedrijfswagens 100% elektrisch zijn. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want een elektrische wagen blijft duurder in aankoop dan een benzine- of dieselwagen. Om de pil toch enigszins te verzachten geeft de overheid een financieel steuntje in de rug. Benieuwd van welke voordelen je kan genieten bij de aankoop van een elektrische auto?

 

100% fiscaal aftrekbaar

Een elektrische wagen kopen of leasen is voor een bedrijf 100% fiscaal aftrekbaar. Dit nog tot en met 2027, vanaf dan neemt de aftrekbaarheid stapsgewijs af.

 

Belasting op inverkeerstelling

Koop je een elektrische auto, dan word je volledig vrijgesteld van de belasting op inverkeerstelling (BIV). In het Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaal je een minimum. 

 

Verkeerstaks

Ook de verkeerstaks hoef je helemaal niet te betalen in Vlaanderen. In het Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt hetzelfde als bij BIV: je betaalt een minimale kost. 

 

Voordeel-alle-aard

Ook voor je werknemers biedt een elektrische wagen een voordeel, want als ze die wagen ook privé gebruiken, worden ze minder voordeel-alle-aard afgehouden. Bij een wagen op diesel of benzine worden ze sinds dit jaar namelijk nog meer afgehouden door de verlaagde referentie-CO2-uitstoot. Elektrische wagens zijn niet onderhevig aan die aangepaste referentiewaarde en zijn dus voordeliger voor je werknemers

 

Minder onderhoud

De onderhoudskosten van een elektrische wagen liggen gemiddeld de helft lager dan van een diesel- of benzinewagen omdat er minder slijtagegevoelige onderdelen zijn. Een elektrische auto heeft ook geen versnellingsbak én gaat dus langer mee.

 

Fiscale aftrek voor laadpalen

De aankoopkost en installatie van laadpalen is in Vlaanderen 100% fiscaal aftrekbaar

 

Combinatie met zonnepanelen

Liggen er zonnepanelen te blinken op je dak? Ideaal! Zo kunnen je werknemers hun elektrische auto opladen met stroom die je zelf opwekt. Win-win.

 

Wagenpark optimaal opladen?

Wens je meer informatie over de ideale combinatie van zonnepanelen en laadpalen? Neem contact op met Earth, we berekenen hoeveel capaciteit jij nodig hebt om je elektrische wagenpark op te laden.

Share