Zonnepanelen zijn nóg interessanter sinds start capaciteitstarief

08/03/2023

Share

Op 1 januari 2023 ging het capaciteitstarief in: de netkosten worden vanaf nu berekend op basis van de hoeveelheid elektriciteit die je tegelijkertijd verbruikt, ofwel je piekverbruik. Veel toestellen tegelijk laten draaien kan je vanaf nu duur komen te staan. Met zonnepanelen ben je een pak geruster, want daar heeft het nieuwe tarief minder invloed op. 

 

 

Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?

 

Het capaciteitstarief wordt berekend op basis van de elektriciteit die je verbruikt én hoeveel je tegelijk verbruikt. De kosten die daarvoor aangerekend worden waren vroeger voor iedereen gelijk, maar vanaf 1 januari is dat dus persoonsgebonden. Hoe meer je je verbruik spreidt, hoe minder je zal betalen voor die vaste kosten.

 

 

 

Voor wie geldt het capaciteitstarief?

 

Particulieren en kleine bedrijven in Vlaanderen zien het capaciteitstarief sinds 1 januari 2023 verschijnen op hun energiefactuur. Wie beroep doet op het sociaal tarief is hiervan vrijgesteld. 

 

 

 

Voor digitale én analoge meter?

 

Bij een digitale meter weet de maatschappij perfect hoeveel je piekverbruik bedraagt. Bij een analoge meter is dat niet het geval. Daar wordt de kost anders berekend: maandelijks wordt een piek van 2,5 kW ingeschat en daarvoor betaal je een vast bedrag

 

 

 

Telt het capaciteitstarief met zonnepanelen?

 

Met zonnepanelen zit je een stuk zekerder wat het capaciteitstarief betreft. Je kan namelijk de energie die je opwekt onmiddellijk inzetten. Het enige waar je moet op letten is dat de elektriciteit die je verbruikt de hoeveelheid die je opwekt niet overschrijdt. Want als je dan toestellen tegelijk laat draaien, kan je opnieuw pieken op het net veroorzaken. Let ook op dat je na zonsondergang rekening houdt met eventuele pieken. Een thuisbatterij van Earth zorgt er bijvoorbeeld voor dat je nog van gratis energie kunt genieten eens de zon onder is. Een goede tip om het capaciteitstarief te omzeilen. 

 

 

 

Kan ik nog genieten van subsidies op zonnepanelen?

 

Absoluut, zowel in Vlaanderen als Brussel heb je nog recht op premies op je zonnepanelen. Deze subsidies dalen echter jaar na jaar, in 2024 zullen deze bijvoorbeeld opnieuw verminderen met 50% voor Vlaanderen. Wees er dus tijdig bij. In Wallonië kom je niet meer in aanmerking voor subsidies, niettemin blijft de investering in zonnepanelen bijzonder interessant vanwege de aanhoudend hoge energieprijzen.

 

 

 

Welke toestellen hebben het meest impact op het piekverbruik?

 

Door de band genomen – alle toestellen die gebruik maken van warmte. Dus droogkasten, vaatwassers en wasmachines laat je het best overdag draaien zodat je ’s avonds zonder zorgen kunt koken.

 

 

Conclusie? 

 

Het slimste is om de energie die je overdag opwekt direct te verbruiken. Laat die vaatwas, wasmachine, droogkast maar overdag zijn werk doen (tip: gebruik de uitgestelde startfunctie), dan ben je ’s avonds op je gemak én vermijd je extra kosten door pieken in je verbruik. 

 

Share