Nieuwe nettarieven leiden tot een hogere energiefactuur

29/11/2023

Share

De federale energieregulator CREG heeft de nieuwe transmissietarieven van hoogspanningsbeheerder Elia goedgekeurd voor de periode 2024-2027. Deze tarieven zullen de komende jaren gemiddeld met 77% stijgen, wat automatisch resulteert in een hogere energiefactuur. Maar waarom stijgen deze tarieven en hoe kan je je het beste voorbereiden?

 

 

Waarom stijgen de nettarieven?

 

De toename van elektrificatie in onze maatschappij, met een groeiend aantal warmtepompen en elektrische auto's, vereist een sterker hoogspanningsnet. Elia plant ambitieuze investeringen om dit net te versterken, wat leidt tot een verwachte stijging van de nettarieven met gemiddeld 77% vanaf 2024. Hoewel de tarieven in 2024 nog stabiel lijken vergeleken met de huidige tarieven, wordt voorspeld dat ze aanzienlijk zullen toenemen vanaf 2025.

 

 

Hoe kan je je voorbereiden op deze verwachte prijsstijgingen?

 

 

Raadpleeg een energiemakelaar

 

Hoewel de nettarieven vastliggen, kan je nog steeds besparen op je totale energiekosten, die ongeveer 58% uitmaken van de totale energiefactuur. Een energiemakelaar, zoals Gaele of Enbro, zal je helpen bij het onderhandelen van een voordelig energiecontract. Door de juiste prijs voor elektriciteit en gas te kiezen op basis van jouw verbruik, bespaar je en minimaliseer je de impact van de stijgende nettarieven.

 

 

Investeer in zonnepanelen

 

De meest effectieve manier om energiekosten te verlagen en minder afhankelijk te worden van energieleveranciers, en zo ook van het net, is door te investeren in zonnepanelen. Hiermee genereer je je eigen elektriciteit en minimaliseer je direct de nettarieven, aangezien je jouw zelf opgewekte energie direct verbruikt.

 

 

Optimaliseer je energieverbruik

 

Het capaciteitstarief vormt gemiddeld 14% van je energiefactuur. Probeer dit te beperken door je energieverbruik over de dag te spreiden, vooral als je zonnepanelen hebt. Zo kan je de overdag opgewekte energie direct gebruiken. Tip – gebruik de uitgestelde startfunctie van je apparaten.

 

 

Conclusie?

 

Anticipeer op de verwachte stijging van de nettarieven door nu te investeren in zonnepanelen en deskundig advies in te winnen bij een gespecialiseerde energiemakelaar zoals Gaele of Enbro. Zo zal je de impact van de tariefstijging minimaliseren en tegelijkertijd je totale energiekosten verlagen.

Share