Solar magazine: "Enbro: ‘Delen zit niet in het DNA van de meeste energieleveranciers’"

27/03/2024

Share

Earth Belgium is een snelgroeiende installateur van zonnepanelen, batterijen en laadpalen voor consumenten en bedrijven. Het maakt momenteel ook een forse internationaliseringsslag door.

 

Dit succes is gebaseerd op dat van moederbedrijf ENBRO, makelaar in energiecontracten. ‘Er wordt bij het verduurzamen van huishoudens en bedrijven veel gepraat over terugverdientijden van producten, wij bekijken het hele plaatje en optimaliseren zo de levelized cost of electricity op de lange termijn’, aldus Stijn Rigolle en Luc Demeyere.

 

 

Ontzorging

 

Rigolle richtte ENBRO oktober 2013 op, met als primaire focus het beheren van energiecontracten voor kleine en middelgrote bedrijven. Daarmee ontstond de eerste energy broker van België. Kort daarna ontmoette hij Demeyere die instapte in het bedrijf.

 

Het succes van ENBRO kwam snel. Binnen 1,5 jaar telde het portfolio meer dan 10.000 EAN-aansluitingen van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s). Dat was echter pas het begin. ‘We gingen ons ook richten op grote bedrijven’, vertelt Rigolle. ‘En niet onverdienstelijk, al zeg ik het zelf. ENBRO heeft anno 2024 zo’n 60.000 energieaansluitingen in de Belgische zakelijke markt in beheer. Vanaf 2018 gingen we ons met GAELE ook op particulieren richten. Slechts 20 procent van de consumenten is overstapper, de rest verlengt jaarlijks stilzwijgend zijn energiecontract. Zij snijden zichzelf daarmee in de vingers, maar blijven toch statisch, ondanks alle informatiecampagnes.’

 

 

Europese top

 

Die dienstverlening van ENBRO kent 4 pijlers: het evalueren van een bestaand contract op prijs en energieprofiel, onderhandelen van een nieuw contract, de finalisatie van dit contract en het belangrijkste: de opvolging. Begin 2018 lanceerde het bedrijf GAELE. Op dit platform kunnen huishoudens zich gratis aanmelden. GAELE zorgt dan – ook op basis van inkoop in een groot volume – dat er altijd sprake is van het juiste energiecontract. Daar maken inmiddels ongeveer 50.000 Belgische klanten gebruik van. Daarnaast is het de afgelopen jaren hard gegaan buiten de landsgrenzen.

 

 

Logische stap

 

Demeyere: ‘ENBRO internationaliseert in rap tempo en behoort inmiddels tot de Europese top in zijn metier. We zijn ook actief in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Polen. We hebben nu in totaal meer dan 250.000 particuliere en zakelijke klanten. Dat is niet slecht, maar ons bedrijf is meer dan een makelaar in energiecontracten. Gelijktijdig met de introductie van GAELE richtten we EARTH op. Deze dochter richt zich op de installatie van zonnepanelen, batterijen en laadinfra voor elektrische voertuigen. Dat was een logische volgende stap vanwege de additionele meerwaarde die we onze klanten kunnen bieden.’

 

 

Zekerheid

 

Zonnepanelen zijn al heel lang een no-brainer, stelt Rigolle. Subsidie of niet, de levelized cost of electricity – de stroomprijs over de hele levensduur van een pv-installatie – ligt substantieel lager dan energie uit het net. Bovendien maken ze consumenten en bedrijven minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en bieden ze zekerheid tot stabielere én lagere energiekosten op de lange termijn. EARTH leerde als installateur de stiel op de residentiële solarmarkt. Vandaag is EARTH volgens Rigolle een toonaangevende installateur in zowel de consumenten-, bedrijven- als overheidsmarkt.

 

 

Bron artikel: Solar Magazine

Credits journalist: Marco de Jonge Baas

Share