Zonne-energie in overvloed: injectievergoeding als extraatje

27/04/2023

Share

Het is heet, heter, heetst en de zon draait overuren, dus doen je zonnepanelen dat ook. Het is bijna onmogelijk om je eigen geproduceerde energie helemaal zelf te verbruiken, dus komt een deel terug op het net. Daarvoor krijg je een injectievergoeding. Maar die lijkt voor velen teleurstellend weinig te omvatten.

 

 

Waarom ligt dat injectietarief zo laag?

 

In een artikel van Het Nieuwsblad staat te lezen: “Energiekosten maken maar een klein deel uit van je totale energiefactuur, die voor 70 procent uit taksen en transportkosten bestaat. Op de stroom die jij terug op het net plaatst, zitten geen taksen en distributiekosten, waardoor het bedrag dat je hiervoor krijgt lager ligt. Daarnaast heeft dit ook te maken met het verschil tussen vraag en aanbod.” Je biedt je overschot aan elektriciteit namelijk aan op het moment dat iedereens zonnepanelen energie opwekken, waardoor er dus veel aanbod is en logischerwijs een lagere prijs.

 

Luc Demeyere, CEO van ENBRO, vult nog aan: “Je moet het ook op jaarbasis bekijken. Bij een installatie van 16 panelen gaat het met de huidige tarieven naar een 125 à 200 euro. Niet mis toch als extraatje. Want zo moet je het bekijken: die injectie is de kers op de taart. De taart zelf is je eigen verbruik. Zet je zonnepanelen zoveel als mogelijk in voor eigen verbruik. Doe de was, vaat,... overdag wanneer de zon schijnt. Dan spaar je elektriciteit uit tegen dat hogere tarief dat je zelf moet betalen en leveren die zonnepanelen véél meer op dan enkel dat kersje genaamd ‘injectie’.”

 

Doel is uiteraard om zoveel mogelijk van je opgewekte zonne-energie onmiddellijk te gebruiken, maar dat is nu eenmaal niet altijd mogelijk. Tip – gebruik de functie “uitgesteld starten” om je vaatwasmachine, droogkast en wasmachine overdag te laten draaien. Je zal altijd profijt maken.

 

Wil je graag zonnepanelen of je wil je zonnepaneleninstallatie uitbreiden? Contacteer ons gerust – we komen graag alle mogelijkheden bij jou bespreken.

 

Het gaat nog verder – wist je dat Gaele al je energie van je wegneemt, én dat je daarmee een aardig centje kan uitsparen? Registreer vandaag nog en ontdek hoeveel je kan besparen. Het is een echte no-brainer. Gaele is gratis en voor iedereen.

 

 

 

Bron: Het Nieuwsblad - https://bit.ly/3PraV6i

Share