Zonnepanelen gedekt door brandverzekering

27/06/2023

Share

Zonnepanelen liggen op het dak van je woning of in de tuin. Zijn die dan automatisch gedekt door je brandverzekering of vallen ze erbuiten? Wees gerust, jouw brandpolis dekt inderdaad je zonnepanelen.

 

Is je woning verzekerd tegen brand, stormschade en diefstal? Dan maken jouw zonnepanelen ook automatisch deel uit van je polis, zelfs wanneer je zonnepanelen geïnstalleerd zijn op je tuinhuis of in de tuin. Eén voorwaarde: de zonnepanelen dienen stroom te leveren aan je woning. Als ze enkel je zwembad verwarmen of je tuinverlichting voeden, telt dit niet.

 

 

Tip: geef je installatie correct aan

 

Wanneer je een brandpolis aanvraagt, moet je het aantal kamers in je woning doorgeven. Niet elke verzekeraar vraagt specifiek naar een eventuele zonnepaneleninstallatie. De meeste houden hier dan ook geen rekening mee bij het berekenen van je premie. Dat wil zeggen dat je jaarlijkse factuur dus niet hoger zal liggen na de installatie van zonnepanelen.

 

Bij andere verzekeraars is het aangeven van het aantal zonnepanelen dan wel weer verplicht. AXA bijvoorbeeld vraagt hier expliciet naar en neemt het mee bij het berekenen van je premie.

 

Ons advies: geef altijd expliciet mee uit hoeveel panelen je installatie bestaat. Zo ben je er zeker van dat je verzekeraar op de hoogte is en dat al je risico’s gedekt zijn in je brandpolis.

Share